9 Απρ 2007

Μικρή ιστορία για τούνελ - σήραγγες και στοές.

Το τούνελ ή η σήραγγα έχουν χρησιμοποιηθεί ως επί το πλείστον για να παρακάμπτουν εμπόδια, ενώνοντας έτσι σημεία που η επίγεια ή η ορατή επικοινωνία μεταξύ τους έχει αποδειχθεί προβληματική. Στον βιομηχανικό πολιτισμό το τούνελ τρυπάει βουνά, χάνεται κάτω από τις πολυκατοικίες τους δρόμους αλλά και τις θάλασσες. Περικλείει αυτοκινητόδρομους, ράγες τρένων και ηλεκτρικών τροχείων.


Θεωρητικά, κάνει την ζωή μας πιο εύκολη – μειώνοντας τον χρόνο που χρειάζεται να ξοδέψουμε για να μετακινηθούμε από ένα σημείο σε ένα άλλο. Από το σπίτι στην δουλειά, από την δουλεία στο σπίτι, από το σπίτι σε ένα super market, σε ένα κέντρο διασκέδασης, σε ένα χώρο εκτόνωσης. Ουσιαστικά διευκολύνει την μετακίνηση των εμπορευμάτων…


Όμως η ιδέα του τούνελ έχει χρησιμοποιηθεί κατά περιόδους και για διαφορετικούς σκοπούς. Ειδικά όταν μία διαδρομή σε σήραγγα ήταν άγνωστη στους πολλούς. Είναι σχετικά γνωστή η ιστορία με τις σήραγγες και τις υπόγειες στοές της ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης. Πως γινότανε να εξαφανίζεται ο Γαλέριος (υψηλόβαθμος αξιωματούχους στην ρωμαϊκή εποχή) από ένα δημόσιο χώρο και να εμφανίζεται μετά από λίγο σε ένα άλλο μπροστά στο πλήθος που αναρωτιόταν αν πράγματι ήταν θεός;


Έπειτα, όταν η μύθος κατέρρευσε, οι υπόγειες στοές χρησιμοποιήθηκαν από το πλήθος της πόλης, ως κρησφύγετα και δίκτυα προστασίας και επικοινωνίας σε περιπτώσεις που η πόλη δέχονταν επίθεση εισβολέων. Τι χρήσιμη γνώση για τους «από τα κάτω» η γνώση του να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται κατά το δοκούν. Να χρησιμοποιούν τα υπόγεια δίκτυα για να διαχέουν την αλληλεγγύη!


Στις αρχές του 20ου αιώνα, επίσης, κάποιοι τύποι γνωστοί και ως «βαρκάρηδες», νεαροί σε ηλικία, τόσο μίσησαν τις τράπεζες, που δεν δίστασαν να σκάψουν υπόγειο τούνελ από διπλανό κατάστημα, το οποίο νοικιάσανε για αυτό το σκοπό, και να φτάσουν κάτω από την οθωμανική τράπεζα ώστε να την ανατινάξουν!


Μια άλλη ιστορία λέει πως η πυκνοκατοικημένη ήδη από την οθωμανική εποχή Άνω πόλη και μετέπειτα από την πρόχειρη και αυθαίρετη προσφυγική κατοικία υπήρξε ένας πραγματικός λαβύρινθος. Αυλές που ενώνονταν και οδηγούσαν σε διαφορετικά «κρυμμένα σημεία» όπου πόρτες και στοές άνοιγαν για να σε οδηγήσουν σε ασφαλή κρησφύγετα. Ειδικά σε περιόδους που η μπότα της εξουσίας ήταν βαριά και κυριαρχούσε στην ησυχία της νύχτας. Σίγουρα δεν προσέξατε πως όταν γκρέμισαν τμήμα των «καστρόπληκτων», στην Άνω Πόλη, εμφανίστηκαν τρύπες, στην μεριά του καλυμμένου τείχους, που αποκάλυπταν πως η συμπαγής τοιχοποιία του, μέσα της έκρυβε έναν κατά μήκος διάδρομο ο οποίος, στην τελική, μπορούσε να ενώσει όλα τα σπίτια που χτίστηκαν με την μια τους μεριά κολλημένη στο τείχος. Φαντάζεστε μετά από ένα σαμποτάζ σε εχθρικό υλικό τι όμορφη που θα ήταν η διαφυγή;


Η γνώση της πόλης είναι δύναμη. Η μετακίνηση στην πόλη είτε από αναγκαιότητα είτε από βαριεστιμάρα μπορεί να συνοδευτεί από παρατήρηση. Να μάθουμε να ανακαλύπτουμε «αόρατες» διόδους αλληλεγγύης, αυτοσυντήρησης, επικοινωνίας.


Και μια αντιπρόταση:

Όλοι συμφωνούν πως οι πολυκατοικίες είναι ένα απάνθρωπο κατασκεύασμα. Όλοι αποδέχονται πως ενώ οι άνθρωποι έχουν έρθει πιο κοντά _κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο_ νιώθουνε όλο και πιο απομονωμένοι, όλο και πιο ξένοι από τους άλλους αλλά και από τις πραγματικές τους επιθυμίες. Ενώ οι δρόμοι υποτίθεται πως φτιάχτηκαν για να ενώνουν τους ανθρώπους, έχουν κατακλυστεί από αυτοκίνητα, εμπορεύματα, ψευδαισθήσεις μιας αστραφτερής ζωής που δεν είναι ζωή.


ΝΑ λοιπόν μια πιθανή λύση:

Πάρτε αξίνες και αρχίστε να τρυπάτε τον τοίχο που πιθανότατα θα σας οδηγήσει στον γείτονα. Προσοχή αν είναι δεξιός, σπασίκλας, ή απλά καλός χριστιανός, μπορεί να καλέσει την αστυνομία. Μην μασάτε. Σκεφθείτε μόνο πως την ίδια στιγμή (αν το έχετε σχεδιάσει καλά) όλοι οι φίλοι σας και οι γνωστοί σας (και οι δικοί τους φίλοι και γνωστοί) θα κάνουν το ίδιο πράγμα – μιλάμε για τουλάχιστον 51.672 άτομα. Φαντάζεστε αγανακτισμένους πολίτες να τηλεφωνούν μαζικά στην αστυνομία και να λένε πως κάποιος τρελός τους γκρεμίζει τον τοίχο, δεν θα έρθουν ποτέ. Μπορείτε να συνεχίσετε την διάνοιξη του τούνελ μέχρι να φτάσετε σε όλα τα πιθανά διαμερίσματα. Αν εξαντλήσατε το οικοδομικό τετράγωνο σίγουρα σας αξίζει μια βόλτα από το κοντινό σούπερ μάρκετ. Ανοίξτε τούνελ και εκεί. Πάρτε ιδέες από τα τυριά με τρύπες. Πάρτε ιδέες από ό,τι πιο απολαυστικό στη ζωή.


Αφού πείσετε τους γείτονές σας πως έτσι θα είναι στο εξής και πως η αστυνομία δεν πρόκειται να έρθει, γιατί την ίδια στιγμή θα έχει να αντιμετωπίσει την μαζική επίθεση σε αστυνομικά τμήματα από οπλισμένες κατσαρίδες - που ξέρουν απίστευτα τέλεια όλες τις διαδρομές των αποχετευτικών αγωγών και σωληνώσεων -αλλά ούτε και η πυροσβεστική, που θα ασχολείται με την απελευθέρωση κουνελιών που έχουν αποκλειστεί στα ασανσέρ των δημόσιων υπηρεσιών (που έχουν ασανσέρ), τότε μπορείτε πραγματικά να πείτε μέσα σας:

Δε πάει στο διάολο και το αφεντικό μου, η υποθαλάσσια δεν θα γίνει ποτέ!